Produktionsskoler er en ofte overset vej til at få en uddannelse, eller komme i lære i en virksomhed. Læs med for at få et overblik over produktionsskolernes tilbud til unge.
Formål og fordele
Produktionsskolen er et undervisningstilbud til unge under 25 år, der endnu ikke har gennemført en ungdomsuddannelse. Undervisningen er også udviklet for at styrke den unges evner til at indgå i samfundet, og til at styrke sociale og personlige kompetencer.
Produktionsskolerne har fokus på produktion og afsætning i kombination med teori. Skolernes værksteder danner rammerne for praktiske opgaver og arbejde.
Unge, der af forskellige årsager har nogle svære forudsætninger for at komme godt videre i voksenlivet, kan opleve en anden tilgang til undervisning og læring end på de mere traditionelle uddannelser. De unge bliver gennem undervisningen også motiveret til at indgå i fællesskaber og få nogle gode oplevelser med det.
Hver enkelt elevs forløb er personligt tilrettelagt, med den enkeltes behov i tanke. Der er derfor stor forskel på forløbene for den enkelte elev, både af varighed og indhold. Tilbuddet om en produktionsskole plads skal gerne ende med, at den unge føler sig mere klar til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller kommer ud på arbejdsmarkedet.
Optagelse på en produktionsskole
Målgruppen er som tidligere nævnt, unge under 25 år der endnu ikke har gennemført en uddannelse, og som af forskellige grunde ikke har forudsætningerne for at begynde på en uddannelse. UU, Ungdommens Uddannelsesvejledning, i den kommune den unge bor i, vurderer om den unge tilhører denne målgruppe. Efter godkendelsen har den unge et halvt år til at søge optagelse på en produktionsskoler. Derefter er det lederen af den enkelte produktionsskole der afholder en samtale om optagelse med den unge, og afgører om vedkommende bliver optaget på skolen.
Der er ikke faste optagelsestidspunkter, skolen er altså derfor kun afhængig af at have en ledig plads. Man stopper altså også løbende sit forløb, når man er klar til enten at starte i et arbejde eller på en uddannelse. Skoleopholdets varighed varierer altså for den enkelte unge, og hvor længe de har brug for at være i produktionsskolens undervisningsforløb.
En hverdag omkring produktionsskolen
Udover undervisningsforløbet på produktionsskolen, kan den unge have en normal hverdag som på en hvilken som helst anden ungdomsuddannelse. Produktionsskolerne holder også ferielukket omkring de klassiske helligdage, og sommerferielukket omkring juli måned. Der er altså mulighed for at komme på ferie – husk solcreme, rejseforsikring og måske FDM autohjælp hvis man kører på ferie?
Write a Comment